Saç Ekimi

.

Saç Ekimi Nedir?

 

Saç ekimi , saç dökülmesi nedeniyle  saç foliküllerinin geri dönüşsüz bir şekilde zarar görmesi sonucu oluşan boş alana , dökülmeye dirençli, sağlıklı saç foliküllerinin cerrahi olarak yerleştirilmesi işlemidir. Dökülmeye dirençli foliküller ,donör alan olarak adlandırdığımız iki kulak arası bölgeden ,mümkünse eğer sakaldan ve vücut bölgelerinden lokal anestezi altında alınır, dökülmüş boş görünen alana özel cerrahi pensler yardımıyla ya da özel kalemler yardımıyla yerleştirilir. Saç ekimi aynı zamanda eksik olan  sakal,kaş, göğüs gibi bölgelerde ya da saçlı deride oluşmuş skar dokularının kapatılmasında da etkin bir yöntemdir. Saç ekimi günübirlik yaklaşık 4-6 saat süren ,lokal anestezi altında yapılan bir operasyondur .

Trikolojik analiz ardından saç köklerinin durumuna göre planlama yapılır. Daha sonra lokal anestezi ile operasyon bölgesi uyuşturulur .Ardından  sağlıklı köklerin seçilip ,çıkartıldığı ve özel solüsyonlarda toplama aşamasına geçilir .Bu aşama yaklaşık 1-1,5 saat kadar sürer. Klasik Fue’de ikinci aşama dökülme alanına saçların yerleştirleceği kanal adı verdiğimiz küçük porların hazırlanması aşamasıdır.Yaklaşık 40 dk – 90 sürer. Üçüncü aşama ise alınmış olan köklerin kanallarna yerleştirilmesi aşamasıdır. Yaklaşık 2-3 saat sürer. Saç ekimi kozmetik bir işlem olarak görülse de ,aslında minör bir cerrahi operasyon olması nedeniyle kullanılan tüm ilaç ve destek tedaviler, mevcut tüm  akut ve kronik hastalıklar hekime bildirilmelidir.

 

Saç ekimi tarihçesi

 

Saç ekimi operasyonları ilk olarak 1930 lu yıllarda Japonya’da denemelerle başlamış olup 1950 li yıllarda Amerika’da başarılı nakillerin sonuçları görülse de  1980 li yılların sonuna doğru saç derisinin üç boyutlu incelenmesi ve foliküllerin şerit şeklinde deri grafti  şekilde alınabildiği FUT ve ardından köklerin tek tek alınabildiği FUE  yönteminin yapılabilmesi ile hızlı gelişim göstermeye başlamıştır. FUE  yani folliculer unit extraction 2002 yılında literatürdeki yerini aldıktan sonra 2007 yılından itibaren FUE temelli olan robotik saç ekimi yapılmaya başlanmıştır. Halen bu tekniklerin doğala yakın  sonucu vermesi için biz saç ekim cerrahları yeni araştırmalar ,yeni cihazlar geliştirmek peşindeyiz.

 

Saç Ekim Yöntemleri

 

FUT (Follicular Unit Transfer ):Bu yöntemde  lokal anestezi altında ,saçlı deriden şerit şeklinde graft alınarak kökler mikroskop altında ayrıştırılır,  ardından saç dökülmesi olan bölgeye lokal anestezi altında , belirlenen saç çizgisi ve yerleştirme planına göre yerleştirilir .Donör alandaki graft alınan bölge dikişle kapatılır. Son yıllarda FUE yöntemi daha çok tercih edilse de bazı özel durumlarda FUE yöntemiyle birlikte ya da tek başına halen FUT yöntemi yapılmaktadır. Donör alan yetersiz olan kişilerde ya da rötuş için yapılan ufak cerrahilerde tercih edilebilir.

 

FUE(Folliculer Unit Extraction):2000 li yılların başlarından itibaren uygulananan  bu yöntem  FUT yönteminin yerini  almıştır. Kullanılan punch olarak adlandırdığımız aletlerin daha minimal olması, saç foliküllerinin tek tek alınabilmesine olanak sağlar ve   bu şekilde donör alandaki yara izleri çıplak gözle görülmeyecek şekilde noktacık şeklinde olmaktadır. Donör alanda bir dikiş izi olmaz.Saç analizi yapıldıktan sonra saç çizgisi hastanın anatomik yapısına,yaşına göre belirlenir. Donör alan lokal anestezisi ile operasyon başlar, kökler tek tek seçilip alınır. Ardından köklerin yerleştirileceği bölge lokal anestezi ile uyuşturulur, ardından köklerin yerleştirileceği kanallar saç köklerinin kalınlığında ve doğal yönünde açılır.Üçüncü aşamada ise kökler bu açılan kanallara yerleştirilir.

 

DHI(Direct Hair İmplantation) : Donör alandan foliküllerin toplanması klasik FUE gibi  mikromotorlarla yapılır.  Saç köklerinin choi adlı özel kalemler vasıtasıyla saçlı deriye yerleştirildiği yöntemdir. Klasik Fue yönteminde saç ekimi üç aşamada gerçekleşirken dhi yönteminde bu aşama ikiye inmektedir. Bu işlemin en önemli özelliği saçın kesilmeden yapılabilmesi ve dikiş gerektirmemesidir. İşlem öncesi hastanın trikolojik saç analizi yapılır. Hastanın saç tellerinin yapısı,saç dökülmesinden etkilenmiş olan saçlar belirlenir. Hastanın saç  çizgisi yaşına ve dökülme potansiyeline göre planlanır .Donör bölge lokal anestezi yardımıyla uyuşturulur. Ense bölgesinden kıl kökleri tek tek alınır. Doku alımı bittikten sonra saç ekilecek bölge uyuşturulur. Saç kalınlığına göre kalem seçilir ve saç çıkış yönüne göre yerleştirilir. Bu sayede normal kişinin normal saçları korunarak ekim işlemi tamamlanır. Herhangi bir kesi işlemi olmadığı için kabuklanma ve iyileşme süresi daha kısadır.

 

Traşsız Saç Ekimi: Trasşız saç ekimi ,saçlarını kesmek istemeyen kişilerde uygulanan bir yöntemdir. Ekilecek bölge büyüklüğüne göre donör alandan pencere şeklinde ya da  çizgi şeklinde bölgeler seçilir , lokal anestezi ile uyuşturulur. Bu alanlardan hedeflenen graftler alınır .Alınan kökler dökülme olan bölgeye planlandığı şekilde yerleştirilir. İyileşme süreleri yine diğer yöntemlerde olduğu gibidir. Yalnızca saçlar kesilmediği için sosyal ortamınıza dönüş daha hızlıdır.

 

Robotik Saç Ekimi: Saç ekimindeki diğer bir  değerli gelişme robotik cerrahi .Sağlık sektöründe önemli ameliyatlarda kullanımından  sonra  saç ekimi operasyonlarında kullanımında  yine oldukça başarılı sonuçlar sergilediğini söylemek mümkün. 2010 yılı başlarında öncelikle Amerika’da uygulanmaya başlandı robotik saç ekimi. Türkiye de de başarılı bir şekilde kullanılmaktadır.

 

Robotik saç ekimi uygulamalarında  donör alan ve alıcı alan tamamen akıllı algoritmalar ile hesaplanır, saç kökleri saç ekimi robotu ile otomatik, hızlı ve konforlu bir şekilde toplanır, akabinde saç ekimi yapılacak bölgede gelişmiş teknoloji ile açılan kanallara manuel olarak ekilir.

Peki niye halen manuel yöntemlerle saç ekiyoruz?

Her yöntem gibi robotik saç ekiminin de handikapları vardır. Robotik saç ekimi tüm hastalar için uygun değildir.NCBI Ulusal Biyoteknoloji Bilgi Merkezi’nde yayınlanan New York’taki Cornell Weill Tıp Merkezi’ndeki dermatoloji çalışması, bu  sistemin sarışın, kırmızı veya gri saçlı hastalar için uygun olmadığını belirtti, çünkü robotun greftleri belirlemesi ve çıkarmasında renk nedeniyle hata oranı arttığı belirtildi ,yani robotik saç ekimi, koyu saçlı (siyah ve kahverengi) hastalar için daha uygundur. Ayrıca, bu yöntem kıvırcık saçlı hastalar için uygunluğuna doktor karar vermelidir. Öte yandan saç ekimi aynı zamanda ileriye yönelik sanatsal bir çalışmadır,hastanın kas anatomisi,saç teli yapısı, yaşı, fizyolojik durumu da saç ekiminin sonucunu etkilemektedir ,bu nedenle hastanın planlaması doktor tarafından yapılmalıdır. Belki zamanla  yapay zeka teknolojisi ile daha fazla kullanılmaya başlayacaktır.

 

Long Hair FUE (Uzun saçlı ekim ):Donör alanı ve ekim alanı uygun hastalarda ,saçların hiç kısaltılmadan uygulandığı bir yöntemdir. Donör alanın lokal anestezi ile uyuşturulması ardından saç kökleri ,saçlar traşlanmadan ya da uzunluğu kısaltılmdan olduğu haliyle özel osilasyonlu mikromotorlar yardımıyla toplanır. Daha sonra ekim bölgesine manuel pensetler ya da choi penler yardımıyla yerleştirilir. Ekim yapılan sacların da uzun olması nedeniyle sosyal yaşantınıza akut hal geçtikten sonra devam edebilirsiniz. Burada önemli olan bir nokta ekilen saçlarda (adaptasyon esnasında) tüm diğer yöntemlerde olduğu gibi şok dökülmenin görülebileceğidir.

 

Saç Ekimi Kimlere Yapılabilir?

 

Saç ekimi, gelişimini tamamlamış ,20 yaş üstü , verici alan dediğimiz donör alandaki saçların dökülmeden etkilenmediği,  sayısal ve fizyolojik olarak yeterli olduğu , alıcı alandaki dökülmenin  operasyon ile tedavi edilebildiği kadın /erkek tüm danışanlara uygulanabilir.

Peki saç ekimi kimlere yapılamaz?

Saçlı deride akut bir deri hastalığı olanlarda yapılamaz . (enfeksiyon , likenplanus, skatrisyel alopesi,saçkıran  …vb) 

Kanser tedavisi görmekte olanlarda  yapılamaz . ( onkolojik tedavinin bitmesinden 1 yıl sonra  doktorunun izni ile yapılabilir )

Doğuştan saçsız olan ,verici alanda yeterli oranda saç folikülü olmayanlarda yapılmaz.

Hemofili gibi kan hastalığı olanlarda kan testleri operasyon öncesi mutlaka görülmelidir, mümkünse takip eden doktorunun tavsiyeleri dikkate alınmalıdır. Uygun değilse operasyona alınmaz.

 

Saç Dökülmesi Nedenleri Nelerdir?

 

Saç dökülmesinin en sık nedeni genetik nedenlere bağlı saç dökülmesidir. Androgenic alopecia olarak adlandırılan bu dökülme tipi adı da üzerinde daha çok erkeklerde ve az da olsa kadınlarda da görülür. Kalıtsal saç dökülmesi erkeklerde daha çok şakaklar ve tepeden başlar,kadınlarda ise dökülme alanları daha çok tepe bölgesinde gözlenir.

Düzensiz ve yetersiz beslenme, hareketsizlik, stres saç dökülmesini sık görülen nedenleridir.

Gerilim ve üzüntüler tüm vücut sağlığını ve bağışıklık sistemini bozar, saç dökülmesine neden olur.

Tiroid bezi hormonlarının düzensiz olması  saç dökülmesine yol açar; saçlar cansız, kuru ve soluk görünür.

Doğum sonu dönemi, menopoz ve menopoz sonrası dönemde,hormonların dalgalanması nedeniyle saç dökülmesi görülür,hormonal durumun düzene girmesi ile saç dökülmesi de durur. Foliküllerin en az düzeyde etkilemesi için aralıklı kontrol ve tedavi-takip gereklidir.

 Anemi yani kansızlık özellikle kadınlarda gözlenen saç dökülmesinin en sık rastlanan nedenlerinden biridir. Anemi tedavisi ile saç dökülmelerinin durdurulması mümkün olabilmektedir.

 Vücutta demir, çinko, selenium gibi minerallerin eksik olması saç dökülmesine yol açabilmektedir. Bu gibi durumlarda mineral takviyesi yapılarak saçların dökülmesinin

durdurulması mümkün olabilmektedir.

Yanlış saç bakım alışkanlıkları saç dökülmelerinin bir diğer nedenidir. Saçı

sürekli çok sıkı toplama, yanlış yıkama alışkanlıkları, saçı kimyasal maddelere ve mekanik

maruz bırakma( sık boyama,bazı şampuanlar,boya,perma ,fön ) deniz suyu, güneş ışınları, havuz sularındaki klor da saç dökülmelerine sebep olan faktörlerdir.

Mevsimsel dökülme adı verilen saç dökülmesi, özellikle bahar aylarında, daha çok da sonbaharda artmaktadır.

 

Saç Ekimi Aşamaları Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Saç Ekimine Hazırlık

 

Öncelikle hastamizi değerlendirmek ve onun için en uygun tedaviyi planlanmak önemli.Bu nedenle ilk önce saç ekimi için bir muayene organize ediyoruz. Bu muayenede,  ayrıntılı  trikoskopik değerlendirme yapılır , yani kökleri aldığımız ense kısmınızdaki  yani donör alandaki saç tellerinin yeterlilik durumuna bakılır,ardından saçların seyrek olduğu bölge değerlendirilir,uzakta olan danışanlarımız için online görüşme ile belirli açılardan çekilmiş fotoğraflar ile saç dökülmesinin derecesi belirlenir. Saç dökülmesinin nedenlerini belirlemek adına bazı kan testleri sonuçları değerlendirilir.Herhangi bir vitamin ,mineral eksikliği,hormonal düzensizlik yoksa kişinin yüz anatomisine, yaşına ve verici alandaki saç miktarına göre doktor ve danışan  birlikte karar vererek önceliklerimizi belirleyip , ekim bölgesi planlaması yapıyoruz. Biz hastalarımıza 1 yıllık sürecek olan bu sürecin aşamalarını görsel bir şekilde gösteriyoruz.

 

Saç Ekimi Öncesi  Analizler

 

Tercihen trikoskop ile büyütme yapılarak saç derisinin sağlığı ve saç kökünün niteliği belirlenmedir. Eğer dermatit diye adlandırdığımız egzema varsa tedavisi düzenlenir. Akut bir enfeksiyon varsa bu enfektif hal düzeldikten sonra ekim planlanmalıdır. Saç ekimi bir doku naklidir ( kişinin kendi dokusu olsa dahi ) bu nedenle vücudun ekilen saç kökünün en iyi şekilde adapte olabileceği zaman belirlenmelidir.

Olabilecek vitamin ,mineral eksiklikleri kan testleri ile değerlendirilmelidir. Örneğin, vitamin B12 ,D vitamini, Biotin, Selenyum,Magnezyum, Demir, Ferritin,HbA1c , troid hormonları , erkek ve kadınlarda cinsiyete özel hormon tetkikleri..vb

 

Saç Ekimi Öncesinde Yapılması Gereken Şeyler Var mıdır?

 

Saç ekiminden sonra olduğu gibi saç ekiminden önce yapılması gereken şeyler de vardır. Düzenli spor yapan kişilerin sporlarına saç ekiminden 1 hafta önce daha hafif yapmaları önerilir. Spor aktiviteleri kanı incelterek akışını hızlandırdığı için saç ekimi esnasındaki ve sonrasındaki  kanama riskini artırır .

Kan inceltici ilaç kullanılıyor ise kullanımını düzenleyen doktoruna  ya da kliniğimize  danışarak  ara vermek gerekir.

Varolan kronik bir hastalık varsa ya da düzenli kullanılması gerekli ilacınız varsa bu bilgi mutlak suretle kliniğimize bildirilmelidir. Operasyon öncesi kullanımınız doktorumuz tarafından düzenlenir.

Vitamin ve destek tedaviler( protein tozları,kreatin dahil ) saç ekimi operasyonundan 1 hafta önce kesilmelidir.

Bitkisel çaylar ve bitkisel takviyeler mutlaka 1 hafta önce kesilmelidir.

 Düzenli alkol kullanımı mevcutsa alkol kullanımını 1 hafta öncesinde mutlak suretle kesmelisiniz .

Saç ekimi öncesinde 4-5 gün süreyle sigara ve alkolü (sosyal olarak alkol tüketiyorsanız ) bırakmanın da operasyonun başarısı oranı açısından büyük olumlu etkisi olacaktır.

Saç ekiminden önce mutlaka yapılması gereken testler de kesinlikle

atlanmamalıdır.

Saç Ekimi Uygulaması Nasıl Yapılır?

 

Saç ekimi operasyonu yaklaşık 4- 6 saatlik bir operasyondur.Operasyon esnasında uygun olan zaman aralığında yemek yemeniz için  ara verilir.

Operasyonun hazırlık aşaması onam formlarınızı imzalamanızın ardından  fotograf çekiminizle başlar. Operasyon hakkında ve operasyon sonrasında yapılması gerekenler hakkında bilgilendirilirsiniz.Doktorunuzla birlikte saç planlamanız yapılır,saç çizgisi tasarımı ve köklerin hangi yoğunlukta hangi bölgelere ekim yapılacağı belirlenir.

Operasyon odasına alınırsınız , öncelikle vital bulgularınız değerlendirilir , damar yolunuz açılır ve  operasyon için gerekli olan kan testleriniz alınır.Ardından operasyon şekline göre  kısaltılma ve traşlama işlemi yapılır.

Sonrasında operasyona geçiyoruz.  

1.aşama Ense bölgenizdeki  verici alandan saç köklerinin toplanma

aşamasıdır, yüzükoyun yatar halde ya da yan yatar şekilde yapılır.

 Bu  aşama ,verici alanın lokal anestezi ile uyuşturulması ile başlar.Lokal anestezi

Ardından  ağrı duymadan 1-2 saat süren köklerin seçilme ve toplama   işlemi yapılır.

 

2.aşama  Hastamızla birlikte daha önce konuşmuş olduğumuz planlamanın

üzerinden geçiyoruz ve son halini kararlaştırıyoruz Topladığımız köklerin yeni

yerlerinin açılması aşamasıdır.Bu aşamada hastamız oturur vaziyettedir.  

Öncelikle bu bölge için lokal anestezi yapılır. Ardından bu işlemin sonrasında ekimin planlandığı bölgeye saç köklerinin yerleştirleceği küçük kanalcıklar açılır. 

Bu aşama yaklaşık 1-2 saat sürer. Bu aşamada sizlerin konforu için sizlere her türlü desteği sağlıyoruz. 

3.aşama Bu aşamada bu açmış olduğumuz kanalcıklara 1.aşamada almış

olduğumuz  kökler yerleştirilir.Bu aşamada da oturur halde oluyorsunuz. Bu işlem  graft sayınıza göre yaklaşık 2 ila 4 saat sürer. 

DHI yönteminde 2.ve 3.aşama aynı anda yapılır.

Bunun sonunda operasyonunuz temiz pansumanınızın yapılmasıyla sona

erer. 

Operasyon akşamı ve sonrasında yapmanız gerekenleri size doktorunuz

olarak yapmanız ve yapmamanız gerekenler size operasyon sonunda anlatılır.

 

Saç Ekimi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Operasyon sonrası hafif  bir yemek sonrası istirahat etmeniz önerilir. Size klinik tarafından hazırlanmış olan ilaçlarınızı anlatıldığı şekilde kullanmanız durumunda ağrı ya da ödem gibi durumları önlemiş olursunuz.

Saç ekimi sonrası özellikle ilk 3 gün tuzlu ve baharatlı gıdalardan uzak durulmalı, Yine protein ağırlık bir beslenme, su tüketimi iyileşmenizi hızlandıracaktır. Sigara ,alkol ve kafeinden mutlak surette uzak durmalısınız. Sigara ve kafein  köklerin beslenmesini bozar bu nedenle ekilen köklerin sağkalım oranları düşer. Alkol ise saç ekimi sonrası verilen medikal tedavinin etkinliğini bozar bunun yanısıra operasyon sonrası  kanama ihtimalini artırır. İlk 4-5 gün yaklaşık 45 derece açı olacak şekilde iki yastıkla ya da boyun yastığı ile uyumanız gerekir. İlk 1-2 gün operasyon bölgesinde uyuşukluk hissi olacağından dolayı bu süreçte dinlenmek, ekim yapılan bölgeyi travmadan korumak önemlidir. 

 Saç ekiminin ertesi günü pansumanınız yenilenir ya da açılır. Operasyondan iki gün sonra ilk yıkamanız yapılır, saç ekimi sonrası saçınızı nasıl yıkamanız gerektiği size anlatılır. Kabuklardan kurtulana kadar genellikle 10-15 gün ,hergün saçınızı gösterilen şekilde yıkamalısınız.

Saç ekimi tedavisinden sonra gündelik hayatınıza dönebilirsiniz. Ameliyatın

hemen sonrasında başınızı öne eğmeden basit hareketleri yapmak, bilgisayar

kullanmak mümkündür.İyileşme sürecinde saç derinizde bazı değişimler olacaktır. 

Bunlar çok normaldir. Operasyon sonrası ilk 4-5 gün zorlayıcı aktivitelerden kaçınılmalı, küçük

yürüyüşler yapılabilir.Sürekli yatmayı da önermiyoruz. Bol proteinli beslenmeyi

ve bol su içmeyi öneriyoruz.

İkinci haftada 10-15 günler arasında oluşan kabuklar dökülür.10.günden

sonra normal günlük aktivitelerinize geri dönebilirsiniz. Kardiyo egzersizlerine

başlayabilirsiniz yalnızca terleme halinde ekim alanındaki teri hafif bas çek

hareketleriyle alınması gerekir. 10. Günden sonra denize girebilirsiniz.Yalnız

ilk 3 ayda ağır eğzersizlerden ,direk günese maruz kalmaktan,buhar

odaları,saunadan,klorla temizlenen yüzme havuzlarından kaçınılmalıdır.

Üçüncü haftadan birinci ayın sonuna değin köklerin uç kısımlarındaki klavuz

saç telleri dökülebilir bu endişelenecek bir durum değildir yerleştirilen köklerin

yerine adaptasyonunun bir parçasıdır aslında.

Saç ekimi sonrası yeni saçların adaptasyonunu hızlandırmak,operasyon bölgesinin daha hızlı iyileşmesini sağlamak adında bazı destek tedaviler öneriyoruz. Bu tedaviler size özel olarak ,saç ekiminiz sonrası 1 yılı kapsayacak şekillde kliniğimizde düzenlenir.

 

 

 

Saç Ekimi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

Saç ekimi işlemi ne kadar sürer ve kaç seans gerekir?

 

Saç ekimi işlemi 5-6 saatlik bir süreçtir, dökülme alanının büyüklüğüne göre ve verici alanın yeterliliğine bağlı olarak 1 ya da 2 seans yapılır. Özellikle erkek tipi saç dökülmesi 20 li yaşlarda başlar 40 li yaşların sonuna değin devam eder. Araştırmalar bir dökülme ne kadar erken başlarsa o kadar şiddetli yaşanacağını gösteriyor.Yani 20 li yaşlarında dökülmesi başlayan birey 2 bazen 3 defa saç ekimi yaptırabilir.  Bu durumda doğru bir planlama ve takiple hem dökülme oranı en aza indirilir hem tekrar operasyon yapılabilir durumda olur.

 

Saç ekimi sonuçlarımı ne zaman görmeye başlarım?

 

Saç ekimi sonrasında saçın yeni alana adaptasyonu minimum 2 aydır, yani 2.aydan itibaren saç derisi rengi pembeleşir, adaptasyonunu tamamlayan yeni saç telleri bir tohumun topraktan çıkışı gibi deriden çıkmaya başlar. Dış görünüş olarak pek değişiklik olmaz fakat çıkan teller parmak uçlarıyla hissedilebilir ve hafif bir gölgelenme oluşur. Kişiden kişiye değişmekle birlikte yeni saçların yaklaşık %20-25 ‘i ilk 3 ayda ,%40-50 si ilk 6 ayda,%80’I 9.ayda gelişir. Saç ekiminin sonucu 12 ay sonra tam olarak görülür.Tepe bölgesinin dolaşımı daha az olduğu için tepe bölgesinin sonucu daha geç görürsünüz.

Saç ekiminin yan etkisi var mı?

İyileşme sürecinde saç derinizde bazı değişimler olacaktır. Bunlar çok normaldir.

Örneğin kızarıklık erken dönemde olur. İyileşme devam ettikçe kabuklanma, kızarıklık, kaşıntı, kuruluk meydana gelebilir.Yine iyileşme sürecinde ekimden yaklaşık 15 gün sonra ekilen saçların uç kısımlarının dökülmesi görülebilir. Bu vücudun yeni yerleştiren saçların adaptasyonu için olağan bir süreçtir.Şok dökülme olarak adlandırılan bu durum doğal bir süreçtir bazen olmadığı durumlarda olabilir. Endişelenecek bir şey yoktur. 

Dolaşım durumunun yeterli olmadığı durumlarda nekroz diye adlandırdığımız dolaşım kaybı oluşabilir .Deneyimli ve donanımlı bir klinikte böyle bir komplikasyonla ihtimaliniz oldukça düşüktür, olsa dahi bu durumun tedavisi en iyi şekilde düzenlenir. Bu nedenle operasyon sonrası takip de önemlidir. Unutulmaması gereken tek şey sadece içinde doğru bir Doktor ve ekibinin olduğu bir klinikte bu işlemi planlamaktan gerektiğidir. Ancak bu sayede istediğiniz doğal ve sağlıklı saçlara kavuşabilirsiniz.

 

Saç ekimi yaptırdıktan sonra doğal bir görünüm elde edebilir miyim?

 Saç ekimi sonuçlarında doğallık gerekir. Bu nedenle iki nokta çok önemlidir.

Birincisi, ekilecek donör alandan toplanan saçların alıcı alana doğru

dağıtılması ve ikincisi ise ön saç çizgisinin doğru çizilmesidir. Biz saç

çizginizin  cetvelle çizilmiş hatlara sahip olmasını doğallığı bulmuyoruz. Bu

yüzden doğal bir hat belirlemek için hafif asimetriler yaratmak başarılı bir

sonuç kazandırır.Diğer önemli nokta saç ekiminde, hastanın yüz anatomisidir.

 Hastanın yüz şekline,ırk yapısına  uyumlu ekim yapılmalıdır.Yine saçsız alanın hacmi de ekilecek saç miktarının planlanması ve doğallık sağlanması açısında önem taşır.

Saç ekimi konusunda tecrübeli doktor seçimi çok önemlidir. Çünkü doktorunuzun önceki tedavi sonuçları size referans olacaktır. Ayrıca tecrübeli bir doktor size özel saç ekimi planlayacaktır. Saç ekiminde önemli olan sadece kullanılan teknik değildir.

Saç yapınız, tellerinizin sıklığı ve hacimsel durumu, donör bölgedeki saç

sıklığı ve kalınlığı önem taşır. Yine greftlerin hangi yönlerde ekileceğine de ancak tecrübeli bir doktor karar verebilir. Saç ekimi ameliyatı sonuçları kesinlikle eskiye oranla başarılı ve hastayı motive edici bir işlemdir. Ancak sihirli bir müdahale değildir.

Sizin var olan durumunuz üzerinden elde edilecek bir başarı ortaya çıkar.

Bu yüzden beklentilerin gerçekçi olması da sonuç memnuniyetini de

arttıracaktır.

 

İşlem sırasında ve sonrasında ağrı veya rahatsızlık hisseder miyim?

İşlem sırasında yalnızca lokal anestezi yapılırken yaklaşık 3 dk donör alan için 2 dk ön kısım için böcek ısırması ya da arı sokması gibi bir ağrı hissedersiniz ,sonrasında bu alanlar uyuşur ve operasyon boyunca ağrı hissetmezsiniz. Dileyen danışanlarımıza   durumları uygunsa sedasyon ile bu 5 dk lik süreçte de yardımcı olabiliyoruz. Operasyon sonrası ağrı nadiren görülür. Ağrıdan ziyade ilk 2 gün basınç hissi hissedilmesi normaldir.

 

Saç ekimi sonrası saçlarım dökülmeye devam eder mi?

 

 Ekilen saçlar dökülmez. Bireyin dökülmeye duyarlı saçları dökülmeye devam edebilir.Saç ekimi  operasyonunun aynı zamanda yenilenmenin tetiklendiği bir tedavi olması nedeniyle , operasyon sonrası takibin iyi yapılması ile birlikte dökülme oranı mininum seviyede kalır.Bu nedenle  saç ekimi operasyonu sadece 1 günlük bir işlem değildir , sizi takip eden ,sizin tedavinizi düzenleyen bir doktor tarafından yapılması gereken 1 yıllık bir süreçtir.

 

Hangi mevsimlerde saç ekimi yaptırmak daha avantajlıdır?

 

Saç ekiminin belli bir mevsimi yoktur aslında , yazın da olsa kışın da olsa ilk 5 gün dışarıdaki travmalardan uzak durulması gerekir. Direkt güneşe maruz kalmamak genel vücut sağlığımız için de gerekli olduğundan ekim sonrası da uzak durulmalıdır. Sosyal yaşantınızın etkilenmediği her mevsim operasyon için uygun mevsimdir.

 

Saç ekimi yapılan bölgede iz kalır mı?

FUT yöntemi tercih edildiği durumlarda donör alanda dikiş izi olur, FUE yöntemi ile uygun büyüklükteki punch dediğimiz aletlerle alındığı takdirde dışarıdan çıplak gözle görülen bir iz olmaz, noktacık şeklinde izler olur.

 

Kadınlar saç ekimi yaptırabilir mi ve süreç farklı mıdır?

Kadınlarda saç dökülmesi erkeklerden daha fazla nedene bağlı olabilir.

Öncelikle altta yatan neden çözülmeli.Kadınlarda donor alandaki saç kalitesi

eğer iyiyse ve kadın uzun saçlı ise aradan tüneller sekilde saç kazınarak veya

uygun hastada kesmeden kökler toplanabilir. Belirlenen bölgelere yine

erkekteki gibi yerleştirilir. Saç arası ekim yapıldığı için operasyon sonrası

bakım biraz daha itina gerektirir. Bunu dışında süreç aynıdır.

 

İkincil ekim ne zaman planlanabilir?

İkinci ekim 1 yıl sonra planlanabilir. Fakat işlem yapılmamış bölge ise mesela bazen ilk operasyonda vertexde dokunmadığımız bölge kalıyor bu tip hastalarda 10.aydan sonra işlem yapılabilir.

 

Saç ekimi sonrası spor yapabilir miyiz?

Operasyon sonrası ilk hafta biraz istirahat ,hafif yürüyüşler şeklinde geçirilmelidir. 10. Günden sonra kardiyo egzersizleri yapılabilir fakat başta çok uzun süre terli kalmamalıdır. Ağırlıkla çalışılıyorsa ya da kendi vücut ağırlıgınızı kullandığınız bir spor yapıyorsanız boyun

kaslarınızı kasılmadan yapmalısınız.Yani daha hafif ağırlıklar ,daha çok set daha az tekrar yapılabilir.

Saç alınan bölgeden yeni saç çıkar mı ?

Saç aldığımız yerden saç çıkmaz . Çok nadiren başımızda uyur halde olan saç kökleri uyanıp yeni saç çıkabilir . Bu oran %1-5 arasındadır.

 

Saçtan başka vücut bölgesinden kıl kökü nakil yapılır mı?

Saçtan başka uygun hastada sakal ve göğüsten kıl kökü alınması yapılabilir . Fakat ömürleri saç kadar uzun olmamakta bu nedenle hastanın mevcut durumuna göre planlama yapılır ve tüm saç ekimi bölgesinde kullanımı tercih edilmez .

Saça iyi gelen besinler ve takviyeler  nelerdir ?

Folik asit içerikli brokoli, mısır gibi tahıllar,semizotu gibi omega 3 ten zengin yeşil gıdalar ile demirden zengin kırmızı et tüketimi saç sağlığı için yararlıdır. Anti- oksidandan zengin co-enzim q10, Omega 3 gibi yağ asitleri, doku iyileştirici özelliği olan lizin gibi aminoasitlerden zengin ürünler,özellikle B12 ,B5 ,E, D ve Biyotin gibi vitaminler,selenyum,çinko gibi eser elementler de yine dökülmeyi önler ve saçı besler.