DHI

 

DHI Saç Ekimi Nedir?

 Donör alandan foliküllerin toplanması klasik FUE gibi  mikromotorlarla yapıldığı ,  saç köklerinin choi adlı özel kalemler vasıtasıyla saçlı deriye yerleştirildiği yöntemdir. Klasik Fue yönteminde saç ekimi üç aşamada gerçekleşirken dhi yönteminde bu aşama ikiye inmektedir. Yani kanal aşaması ve yerleştirme aşaması aynı zamanda yapılmaktadır. Bu işlemin en önemli özelliği saçın kesilmeden yapılabilmesi ve dikiş gerektirmemesidir.

DHI Saç Ekiminin gelişimine bakacak olursak 2000 li yılların sonuna doğru choi kalemleri kullanılmaya başlandı, başlangıçta standart olan bu kalemler zamanla geliştirilerek saç kalınlığı ile uyumlu boyutlarda yapılmaya başlandı. Bu şekilde saçta  gereksiz kesi olmaması,hızlı iyileşme göstermesi   ve traşsız ekimlerde daha pratik olması nedeniyle popüler hale geldi.

DHI Saç Ekimi Süreci

DHI Saç Ekimi Öncesi Hazırlık

Tüm saç ekimi operasyonları gibi bir hafta öncesinde kulllanılan bitkisel ve medikal vitamin takviyeleri, bitkisel çaylar kesilmelidir. Sürekli kullanılan bir ilaç durumunda kullanılan ilaç doktorunuza bildirilmeli , gerekirse yine ilaç düzenlemesi yapılmalıdır . Operasyondan 1 hafta önce sigara kullanılıyorsa kesilmelidir , kesilemiyorsa en aza indirilmelidir bu yerleştirilen graftlerin sağ kalımı ve dokunun iyileşmesi için çok önemlidir. Kafeinli içeceklerden özellikle operasyon öncesi gün uzak durulmalıdır. Operasyona rahat giyilebilecek tercihen önden düğmeli bir gömlek ya da tshirtle gelinmesi önerilir. Saç traşınız klinikte fotoğraf çekimi sonrası yapılacaktır.

DHI İşlem Aşamaları

 İşlem öncesi hastanın trikolojik saç analizi yapılır. Hastanın saç tellerinin yapısı,saç dökülmesinden etkilenmiş olan saçlar belirlenir. Hastanın saç  çizgisi yaşına ve dökülme potansiyeline göre planlanır .Donör bölge lokal anestezi yardımıyla uyuşturulur. Ense bölgesinden kıl kökleri  mikromotor ile tek tek alınır. Doku alımı bittikten sonra saç ekilecek bölge uyuşturulur. Saç kalınlığına göre kalem seçilir ve saç çıkış yönüne göre yerleştirilir. Bu sayede normal kişinin normal saçları korunarak ekim işlemi tamamlanır. Herhangi bir kesi işlemi olmadığı için iyileşme süresi daha kısadır.

 

DHI Sonrası Bakım ve İyileşme Süreci

DHİ sonrası iyileşme, ödem ihtimalinin daha az olması , kabukların daha minimal olması nedeniyle daha hızlıdır. Operasyon sonrası donör alan bandajınız yapılır.Operasyon sonrası kullanacağınız medikal tedaviler doktorunuz tarafından size anlatılır, ilk gece istirahat etmeniz tavsiye edilir.

İlk 24 saat operasyon yapılan donör ve ekim bölgelerinde kızarıklık ,hafif şişlik olabilir. Başınızı yukarıda tutmak bu şişliği minimal düzeyde tutar. Alın ve yüzde ilk 4-5 gün şişlik olabilir ,endişelenecek bir durum değildir,size vermiş olduğumuz tedavileri uygun şekilde kullandığınızda bu durumun oluşması azalır,olsa dahi erken atlatılır. Klinkte ilk yıkamanız 2-3.gün yapılır. İlk hafta boyunca nasıl yıkama yapmanız gerektiği anlatılır .

 

DHI Saç Ekiminin Avantajları ve Dezavantajları

DHI Yönteminin Avantajları

DHI yönteminde graftler kanal açılma süresini beklemeden ekime alınırlar bu da graft sağkalım süresini uzatır. Kesi yapılmadığı için daha hızlı iyileşme sağlar. Kaş ,bıyık,sakal gibi her alanda kullanabilir.Saç arasında da  çalışılabildiği için traş gereksinimi olmadan  yapılabilir.

DHI Yönteminin Dezavantajları

Özel kalemler ile yapıldığı için maliyeti klasik FUE işlemine göre daha fazladır, traşın parsiyel olması durumunda graft sayısı sınırlı kalabilir.

DHI ve Diğer Yöntemler Arasındaki Farklar

FUT yönteminde saçlar saçlı deriden şeritler kesilerek çıkartılır , şeritlerden graftler ayrıştırılır ,açılan kanallara yerleştirilir. FUE yönteminde saç kökleri tek tek mikromotor yardımıyla alınır,açılan kanallara tek tek yerleştirilir. DHI yönteminde saç kökleri yine tek tek mikromotor ile alınır ,choi adı verilen özel kalemlerle kanal aşaması olmadan yerleştirilir. FUT yönteminde donör alanda dikiş izi olur. FUE ve DHI iyileşme süreleri aşağı yukarı aynıdır. DHI  yöntemi biraz daha maliyetlidir.

DHI Saç Ekimi İçin Kimler Uygundur?

Uygun Aday Kriterleri

Donör alanda yeterli miktarda sağlıklı saç kökü olan hastalarda ,saçını kestirmek istemeyen kişilerde,minimal invaziv işlem hastalarda DHI uygun bir seçenektir. Yine size en uygun yönteme doktorunuz karar vermelidir.

 

DHI Yöntemi İçin Yaş ve Saç Tipi Faktörleri

DHI yöntemi de her yaş için uygulanabilir , saçlı deri kalınlığı ,skar doku olup olmamasına,kıvırcık saçlarda  kıvırcıklık açısına bağlı olarak karar verilir.

DHI Saç Ekimi Sonuçları

DHI yönteminde de diğer yöntemlerdeki gibi 1-1,5 ay sonra şok dökülme ,ardından 3.ayda saçların çıkmaya başlanması beklenir.6.ayda  ekilen saçların yarısı ortalama çıkmış olur. Normal kalın bir saç teli olup ,saç halini almaları 1.yılın sonunu bulur. Bazı kişilerde saçların kalınlaşması 18 ayı bulabilmektedir.

DHI Saç Ekimi Maliyetleri

DHI Saç Ekimi Fiyatları Her hastanın tedavisi kendisine özgü düzenlendiği için fiyatlar da kişiye özeldir.

Fiyatları Etkileyen Faktörler:Traş yapılıp yapılmadığı, daha önce operasyon geçirip geçirmemesi, ek bir hastalığın bulunması , graft sayısı ,cilt yapısının durumu fiyatı belirleyen faktörlerdendir.

DHI Saç Ekimi ve Sigorta Kapsamı Tüm kozmetik işlemler gibi DHI saç ekiminin de sigorta kapsamı olmamaktadır.

 

DHI Saç Ekimi Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

  1. DHI saç ekimi sırasında kaç greft ekilebilir?

Donör alan durumuna, hastanın yaşına ve dökülme alanına göre maksimum 4500-5000 graft ekilebilir.

  1. DHI saç ekimi ile doğal bir saç çizgisi oluşturulabilir mi?

DHI saç ekimi ile deneyimli ve saç konusunda tıbbi bilgisi olan doktorların elinde çok doğal sonuçlar yapılabilmektedir.

  1. DHI saç ekimi sonrası saçlar ne kadar sürede çıkar?

DHI yönteminde de diğer yöntemlerdeki gibi 1-1,5 ay sonra şok dökülme ,ardından 3.ayda saçların çıkmaya başlanması beklenir.6.ayda  ekilen saçların yarısı ortalama çıkmış olur. Normal kalın bir saç teli olup ,saç halini almaları 1.yılın sonunu bulur. Bazı kişilerde saçların kalınlaşması 18 ayı bulabilmektedir

  1. DHI saç ekimi işlemi sırasında ağrı hissedilir mi?

DHI işlemi de diğer saç ekimi işlemleri gibi lokal anestezi ile yapılır .Lokal anestezi sırasında  kişiye göre değişmekle birlikte ,yaklaşık 3-5 dk lık yanma tarzı hissedilebilir.Bunu dahi hissetmek istemeyen uygun olmaalrı halinde sedasyon dediğimiz küçük bir anestezi ile yardımcı olabiliriz.

  1. DHI saç ekimi sonrası şapka takmak ne kadar süreyle yasaktır?

3.günden itibaren size klinik tarafından verilen sapkanızı kullanabilirsiniz. 1.ay sonrasına kadar geniş şapkalar kullanmalısınız .3.ay itibariyle normal sapka kullanabilirsiniz.

  1. DHI saç ekimi sonrası spor yapmaya ne zaman başlayabilirim?

Operasyon sonrası 3.günden itibaren küçük yürüyüşler yapabilirsiniz, 10.günden itibaren kardiyo egzersizlerini yapabilirsiniz,(saçlar terli kalmayacak şekilde), 2.aydan itibaren  sizi yormayan ağırlıkla çalışmaya başlayabilirsiniz .3.aydan sonra normal rutininize dönebilirsiniz.

  1. DHI saç ekimi işlemi ne kadar sürer?

DHI saç ekimi yapılan graft sayısına göre 2-7 saat sürer.

  1. DHI saç ekimi sonrası ekilen saçlar dökülür mü?

DHI saç ekimi sonrası ekilen saçlar sok dökülme sonrasında dökülmez .Ancak kan dolaşımında bozulma, kişinin hormonal dengesi ,vitamin mineral düzeylerinden bu saçlarda etkileneceği için sağlıktaki bozulmadan bu saçlar da etkilenebilir.

  1. DHI saç ekimi işlemi kaç seansta tamamlanır?

DHI saç ekimi işlemi donör alan yeterli ise,saç dökülmesi olan alan büyükse 2 ya da 3 seansta tamamlanır .Bu seanslar arasında yaklaşık 9 ay olması ilk seanstaki saçların büyük oranda gelişimini tamamlamış olması açısından önemlidir. 

  1. DHI saç ekimi sonrası ilk yıkama ne zaman yapılmalıdır?

DHI saç ekimi sonrası ilk yıkama ekilen grafterin durumuna göre 2 ya da 3.gün yapılır.

 

 

Paylaş: